Европейските лидери: Европа е Холандия

Председателите на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия защитиха Холандия в дипломатическия скандал с Турция.

На пленарната сесия в Страсбург те направиха своите изявления по повод атаките на турското правителство срещу управляващите в Хага и обвиненията в нацизъм.

Председателят на ЕП Антонио Таяни заяви: Обидата срещу една демократична страна, която провежда избори, е обида срещу всички европейски граждани и ценностите, които те отстояват.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет, бе категоричен: Искам да кажа днес, че Европа е Холандия. Страна на свобода и демокрация. Особено Ротердам – градът на Еразъм, брутално разрушаван от нацистите, който днес има кмет, роден в Мароко. Ако някой вижда фашизъм в Ротердам, той напълно е откъснат от реалността.

Да се прави сравнение между онези времeна и сегашнoтo, нашето съвремие е абсолютно неприемливо. Който го прави, се дистанцира от Европа, а не се опитва да влезе в Европейския съюз. Не Съюзът иска да се присъдедини към Турция, а обратното, подчерта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В същото време НАТО призова Турция и Австрия да сложат край на спора относно кандидатурата на Анкара за членство в Европейския съюз, който доведе до това Турция да блокира сътрудничеството си със страните-партньори на Алианса, предава EurActiv.
Позицията на Австрия е, че Турция не трябва никога да става част от ЕС. Присъединяването на Турция към ЕС е немислимо, заяви външното министерство в документ, изготвен като част от подготовката за австрийското председателство на ЕС през втората половина на 2018 г.
Още през миналата година австрийският канцлер Кристиан Керн предложи прекратяване на преговорите за присъдиняване на Анкара към ЕС. В отговор турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече страната „столица на радикалния расизъм”.