България подсилва охраната по границата с Турция

Българските власти са взели мерки за подсилване на охраната по българско-турската граница заради очаквания увеличен миграционен натиск.

Това съобщи днес премиерът Огнян Герджиков, след среща с вътрешния министър и с представители на институциите, отговорни за сигурността на страната.

Допълнителните мерки са в случай на засилване на потока от имигранти през следващите дни. Опасенията за нова вълна бежанци през територията на България дойдоха след заканата от страна на Турция да преразгледа споразумението с Европейския съюз от 18 март 2016 година за ограничаване на мигрантския поток. Заплахата към Европа турската страна отправи след като Холандия наложи забрана за влизане в страната на турски политици и провеждането на демонстрации за референдума в Турция за разширяване правомощията на президента. Преди това забрана за провеждането на демонстрации на своя територия наложи и Германия. ЕС и НАТО ги подкрепиха.

В същото време, Европейската агенция за гранична и брегова охрана отчита, че все по-малко мигранти проникват в Европейския съюз през Балканите. Техният брой се увеличава през Италия и централното Средиземноморие. Потокът от мигранти е спаднал с една трета.