Турция забрани на холандските дипломати да влизат на нейна територия

Турското правителство взе решение да откаже на посланика на Кралство Холандия в Анкара да се върне от отпуск на територията на страната.

Това заяви в понеделник, 13 март, вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш. Той допълни още, че правителството е препоръчало на парламента да разпусне междупарламентарната група за приятелство с Холандия, съобщи ТАСС.

Турция ще възпрепятства предвижването на холандски дипломати към нейна територия. “Взето е решение за преустановяване на контактите на високо равнище с Холандия. Ще забраним всички полети на самолети, които превозват холандски дипломати към нас.” – подочи още турският вицепремиер.

Куртулмуш подчерта, че на холандското посолство е връчена нота, в която се заявява “необходимостта да се поднесат извинения” за инцидента с блокирането в Ротердам на министъра на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая и нейното последващо експулсиране в Германия.

“Турция не е отговорна за тази криза и ние не трябва да се извиним. Такова поведение е неприемливо. Това е грубост, несъответстваща на нормите на демокрацията и човешките права.” – каза още Куртулмуш.