Турция: ЕС се разпада и върви стремително към своя край

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви днес в Одрин, че ЕС се разпада. По думите му, Европа се търкаля към пропастта и се връща назад към времето отпреди Втората световна война.

“Европейският съюз се разпада и върви стремително към своя край“, заяви Чавушоглу пред съпартийците си в Одрин по повод последните събития, довели до дипломатическа криза и политически санкции спрямо Холандия.

Чавушоглу отново заяви, че ако Турция не получи безвизов режим, ще преосмисли споразумението за мигрантите, защото в него условието за реадмисията на мигрантите е заложено срещу визовите облекчения за турските граждани.

Със заплахите продължава и президентът Реджеп Ердоган. И днес той нападна Холандия, като обвини страната за клането в Сребреница.

Реториката на Ердоган коментира за “Фигаро” Адриан Дезюин, магистър по международни отношения: “Ясно е, че той е в позиция на силата. Армията му е окупирала цели части от Сирия. Той прибира милиарди евро, за да задържи бежанците от Близкия изток на своя територия. Той продължава, макар и бавно, да преговаря за присъединяване към Европейския съюз. Споразумението, подписано с Германия, поставя цяла Европа в положение на безпрецедентна стратегическа зависимост. Положение, от което можем да излезем само по един начин: да заплашим Турция с окончателно изключване от европейския пазар и от процеса по присъединяване.”