Йомер Челик: Турция трябва да преразгледа споразумението с ЕС за мигрантите

Турция „трябва да преосмисли” сделката с Европейския съюз от 18 март 2016 година за ограничаване на мигрантския поток, заяви правителството в Анкара.

Изказването на турския министър по въпросите на ЕС Йомер Челик бе в отговор на забраната, която наложи Холандия, за влизане в страната на турски политици и провеждането на демонстрации за референдума в Турция за разширяване правомощията на президента.

У нас вече се изказаха опасения за нова бежанска вълна през България. На територията на южната ни съседка има над 3 милиона бежанци. Ердоган не за първи път заплашва, че ще ги пусне през българската граница.

Европейският съюз и НАТО предупредиха Турция да се въздържа от допълнителни действия, които биха могли да доведат до ескалиране на напрежението между нея и други държави от Европа, след отправените от държавния глава Реджеп Ердоган заплахи за санкции.

Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан посочиха, че Берлин и Хага сами трябва да решат дали искат да позволят на турски министри да агитират на тяхна територия. В отделно изявление генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова Анкара и нейните съюзници в Алианса, каквито са Холандия и Германия, да деескалират напрежението.

Франция, която досега опитваше да охлади спора между Холандия и Турция, днес зае позиция в защита на Хага. Позиция за сдържаност изразиха и властите в Русия.

Египет, Ирак, Мавритания и Тунис застанаха зад Турция.