Сърбия: Не съществува възможност за сериозна заплаха за мира и сигурността в страната

Сърбия е стабилна и не съществува възможност за сериозна заплаха за мира и сигурността на територията на страната. Това бе констатирано на Съвета за национална сигурност.

В рамките на заседанието бе направено заключение, че ситуацията в региона е сложна и не трябва да бъдат допускани политически или други конфликти на територията на страната.
Съветът е обезпокоен от инициативата да се сложи край на диалога между Белград и Прищина, особено поради плановете за формиране на армия на Косово, предава РТС.

Заседанието на Съвета за сигурност бе свикано от държавния глава на Сърбия Томислав Николич след като косовският президент Хашим Тачи обяви плановете си за трансформиране на Силите за сигурност на Косово в пълноценна армия като процесът да се осъществи на три етапа и да завърши до 2019 г. Според източници на сръбския в. “Блиц” Тачи е започнал преговори за покупка на хеликоптери и леко въоръжение, а косовски пилоти вече са били на обучение в Турция.

Основните съюзници на Косово САЩ и НАТО се обявиха против създаване на армия без изменения в конституцията. Тачи обаче заяви, че Прищина ще продължи трансформирането на Силите за сигурност. Депутатите в парламента в Прищина, които представляват турското, босненското, ромското, ашкалското и черногорското малцинство в страната приветстваха инициативата на президента, съобщава сръбското издание, като се позовава на Kosova sot.