Ердоган: Холандия е бананова република

“Холандия не прилича на държава от ЕС. Тя се държи, като бананова република.”, заяви турският президент на митинг в провинция Коджаели, близо до Истанбул, предаде Ройтерс.

“Светът стана свидетел, как тези, които учат Турция на човешки права, ред и демократични порядки от години, са далеч от тези ценности. Сега те се опитват да намерят извинение за неморалното си поведение.

Призовавам институциите на Европейския съюз и международните организации, които имат мисията да защитават демокрацията, човешките права и правовите държави, да се изкажат против Холандия и да наложат санкции на тази държава.

Днес холандският премиер нарави изказване и заяви, че те ще подобрят отношението си с Турция. Чакай, бе. Чакай. Вие все още не сте си платили цената.Чакай. Първо трябва да платите за това, което извършихте.”, каза още турският президент по време на митинга в неделя, 12 март.

Междувременно холандският премиер Марк Рюте заяви, че понижаватето на напрежението е в интерес и на двете страни. “Разбира се, турците трябва да допринесат за това, но това, което те казаха днес – не доринася.” – каза той, като добави, че една от първите стъпки трябва да бъде извинение от Анкара за сравнението на холандците с нацисти.

Рюте подчерта, че Холандия не иска конфронтация с Турция, но властите обмислят отговор, ако турските политици не спират такива изявления.