Ягланд: Кампании в чужбина се организират в съответствие с националните законодателства

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд призова за конструктивен диалог във връзка с предизборните прояви на турски граждани в европейски страни.

Сегашното положение вреди на дипломацията и демокрацията и Европа не може да позволява ситуация, която все повече се изостря, заяви Ягланд. Той подчерта, че кампаниите в чужбина трябва да се организират в съответствие с националните законодателства.

Повод за изявлението му е напрежението между Турция, от една страна, и Германия и Холандия, от друга. Властите на двете държави не допуснаха провеждането на митинги за референдума в Турция. В отговор турският лидер Реджеп Ердоган изостави тона като обвини Германия, че използва нацистки практики, а Холандия нарече “бананова република” и отправи заплахи за санкции.

Във Франция центристкият кандидат за президент Еманюел Макрон заяви, че осъжда остро провокациите на Анкара. В същото време френските власти разрешиха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да говори на митинг в Мец. Чавушоглу използва възможността, за да отправи нови заплахи към Холандия. “Това ще има последствия” – заяви той.

В отговор на заплахите от страна на Турция, холандската крайнодясна партия на Герт Вилдерс настоя за лишаване на всички около 400 000 етнически турци в страната от двойното им гражданство