В хода на предизборната кампания: До шест формации влизат в 44-тото НС

От четири до шест политически партии и коалиции ще сформират 44-тото Народно събрание, прогнозират социолози в хода на предизборната кампания.

Според “Барометър България” със сигурност в парламента ще влязат ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС. Данните от социологическо проучване, направено между 6 и 10 март, показват близки резултати между първите три партии.
Над 60 процента от анкетираните са посочили, че ще гласуват на изборите със сигурност. Твърдо заявилите, че няма да отидат до избирателните урни, са 18 на сто.

БСП води пред ГЕРБ (26% срещу 24%) – показва последното социологическо проучване на „Афис“. На трето, четвърто и пето място се нареждат съответно „Обединените патриоти“, ДПС и „Воля“.

Паритетно съотношение между ГЕРБ и БСП показват данните на Института за модерна политика (ИМП) – ГЕРБ (29,1%) и БСП (29,0%).
През първата седмица от предизборната кампания и двете партии съумяват да мобилизират почти 90% от своите твърди ядра, но на този етап не разширяват подкрепата си извън своите преки симпатизанти.
Данните сочат, че освен ГЕРБ и БСП в новата парламентарна конфигурация ще намерят място още: “Обединени патриоти“ (9,5%), ДПС (7,3%), партия „Воля“ (5,8%), коалицията “АБВ-Движение 21“ (4,1%). Шансове за преодоляване на 4-процентната бариера има и коалиция “Реформаторски блок-Глас народен“.

Формулата на влизащите в парламента партии според „Галъп интернешънъл“ е 5+1. Сред твърдо решилите да гласуват за политическа сила или кандидат, 30,2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 28,3%, за Обединените патриоти – 11,9%, за ДПС – 8,2%, за партията на Веселин Марешки “Воля” – 7,4% и за коалицията „РБ – „Глас народен“ – 4,3%. Според социолозите, оставащите седмици са решаващи кой ще победи на изборите на 26 март.
Експресен телефонен сондаж на агенцията по актуални теми, показва, че лидерски дебат е по-желан, отколкото с участието на екипите на двете първи партии.