Разраства се дипломатическото напрежение между Амстердам и Анкара

Ако холандските власти решат да пожертват отношенията си с Турция заради изборите, те ще отговарят за това, каза турският президент Реджеп Ердоган.

Турският премиер Бинали Йълдъръм осъди вчерашните действия на холандските власти. “Отговорът на Анкара ще бъде пределно тежък.” – заяви Йълдъръм, предаде Анадолската агенция.

Министърът на външните работи на Турция Чавушоглу пък заяви, че Холандия е длъжна да се извини за станалото, но това няма да бъде достатъчно. “С подобен вид срамни действия не са се сблъсквали дори по време на нацизма”, каза Чавушоглу.

В отговор на обвиненията, холандският премиер Марк Рюте заяви, че Холандия ще положи всички усилия за намаляване на напрежението с Турция. “Ако те тръгнат към ескалация, ще бъдем принудени да им отговорим със същото. Но ще направим всичко възможно, за деескалация.” – заяви Рюте.

“Аз съм много загрижен за цялата тази ситуация и искам да се срещна с Йълдъръм в скоро време”, каза министър-председателят на Холандия. Въпреки това той добави, че страната е имала пълното право да откаже на министъра да държи реч пред турската общност и че холандското правителство не възнамерява да се извини на турските власти.

Междувременно стана ясно, че демонстранти са издигнали турското знаме в холандското Генерално консулство в Истанбул на мястото на знамето на Холандия, предаде AFP. Половин час по-късно холандското знаме отново е върнато на мястото си.