ЕС спира парите за Турция в областите, в които няма напредък

Европейският съюз започна да съкращава финансирането на програми, осъществяващи се в рамките на преговорите за влизане на Турция в ЕС, предаде ТАСС.

Това се отнася преди всичко до насоките, в които няма забележим напредък, уточнява ДПА, позовавайки се на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.
Ханс определя репресивните мерки в Турция, започнали след опита за преврат през юли миналата година, като негативно развитие, несъвместимо със стандартите на ЕС и международното право.

Еврокомисарят посочи, че вече са спрени отделни програми, по които няма напредък. Такава е изграждането на правова държава. Той обясни, че от 4,45 млрд. евро, предвидени за подкрепа на Турция в периода 2014 г. – 2020 г., са изплатени само 167,3 млн. евро, като повечето средства се насочват за развитие на гражданското общество, образованието и науката.

Йоханес Хан обясни вчера, че от правна гледна точка е невъзможно да се спре изцяло финансирането на Турция от ЕС, докато не бъдат прекратени официално преговорите за влизането й в общността. Той припомни, че през декември миналата година повечето външни министри от ЕС са подкрепили продължаването на диалога и работата за отстраняване на недостатъците при строежа на правова държава, но заяви, че преговорите за присъединяване “де факто са спрели”.

Изказването на Йоханес Хан идва на фона на засилващо се напрежение между ЕС и Анкара заради организираните от Турция демонстрации на територията на европейски страни за референдума през април. ЕС е против тях, но турските политици не се съобразиха с това. В Ротердам дори бе обявено извънредно положение след сблъсъците в опита за спиране на протурския протест в града.