Холандските власти не разрешиха на Чавушоглу да влезе в страната

Самолетът, с който пътува Чавушоглу, е трябвало да се приземи в Холандия около 17:00 часа местно (16:00 ч. българско) време.

Холандското правителство отказа да издаде разрешение за кацане на територията на страната на самолета, в който пътува министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, съобщи Министерството на външните работи на Холандия.

Властите аргументираха решението си с довода, че турското правителство отказва да спазват реда и правилата, по които може да се провеждат информационни камании, което е заплаха за сигурността и обществения ред в Холандия.

Турският президент остро разкритикува решението на холандските власти и заяви, че Анкара ще предприеме ответни мерки, съобщи ТАСС.
“Нека да видим, Холандия, как след това твоите самолети ще летят в Турция. И аз говоря за дипломатите, а не за обикновените граждани. Тяхното пътуване – това е отделен въпрос,” – каза Ердоган.

“Те всички са нацисти, фашисти. Давайте, колкото искате, отглеждайте и изхранвайте терористи в страната си. Всичко това в крайна сметка ще ви удари “, – каза турският президент.

Междувременно самолетът на турския външен министър Чавушоглу се приземи на летището във френския град Мец. Там той ще проведе среща по покана на местното турско сдружение, съобщи AFP.