Президентът Радев потвърди, че ще сезира Конституционния съд за СЕТА

Президентът Румен Радев потвърди намерението си да сезира Конституционния съд (КС) за търговското споразумение между Европейския съюз и Канада СЕТА.

По думите му това споразумение налага промени в нашата конституция и наистина съдът ще трябва да се произнесе дали са законосъобразни.
Все пак на съвета в Брюксел в четвъртък, 9 март, той подкрепи политическата декларация, адмирираща гласуването на ЕП за СЕТА.

Като отбеляза, че нито приветства, нито е гласувал за споразумението, президентът посочи: “Това, което споделих при свършения факт СЕТА пред всички европейски лидери и пред европейските институции е, че подкрепяйки вече взетото в миналото решение за СЕТА, България прави компромиси. За силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство, а за слаби и крехки икономики е заплаха. И тук българският народ и българската държава правят жертви в името на солидарността и принципите на ЕС.”

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова се обърна към държавния глава с думите: “Вие внесете СЕТА в Конституционния съд, а аз Ви гарантирам, че българският парламент няма да го ратифицира, като спечелим парламентарните избори.”