Европа не иска предизборни прояви за турския референдум

Европейски държави отказват провеждането на своя територия на кампании за предстоящия референдум в Турция начело с водещи турски политици.

Преди седмица австрийският канцлер Кристиян Керн призова да се наложи забрана в ЕС за участие на турски политици на срещи и митинги, на които се води агитация за предстоящия на 16 април референдум за промяна на конституцията на Турция. Турция заяви, че няма да се съобрази с това.

След като германските власти отказаха разрешение за митингите в Кьолн, Гагенау, Фрехен, турският президент Реджеп Ердоган обвини Германия в липса на демокрация и нацистки практики.
Около милион и 400 хиляди турци в Германия имат право на глас на референдума.

Властите в Цюрих и в австрийските градове Линц, Херцогенбург и Хьорбранц също не дадоха разрешение за демонстрации, целящи привличането на турските гласоподаватели. Холандия отказа разрешение на турския външен министър за полет до страната въпреки заплахата от страна на Мевлют Чавушоглу за тежки санкции, ако не му бъде позволено да отиде в Ротердам.

У нас Реформаторският блок се обяви категорично против опитите на Анкара да агитира за референдума в Турция на територията на Европейския съюз.