Президентите на Русия и Турция се срещнаха в Москва

Ердоган е в Русия по покана на Путин, за да участва в шестата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Руската федерация и Република Турция, съобщи ТАСС.

“Много сме щастливи, че междудържавните ни отношения се възстановяват с толкова бързи темпове”, заяви Ердоган, визирайки дипломатическото напрежение между двете държави, появило се във връзка със сваления от турските ВСС руски бомбардировач край сирийскита граница през ноември 2015 г.

“Смятам, че сме завършили процеса на нормализация в резултат на днешната среща и вече не искам да употребяваме такива думи като нормализация” – добави турският президент. В отговор руският президент заяви, че Руската федерация и Турция имат значителен потенциал за развитие на добросъседски отношения.  “В последно време ние активно работим, за това руско-турските отношения да дойдат на достойно за нашите страни ниво.”, каза още Путин.

На срещата беше уговорено създаването на Руско-турски инвестиционен фонд с капитал в размер до $ 1 млрд., чиято цел е да се насърчат взаимните инвестиции. Предвижда се първата сделка по него да се проведе до края на месец април 2017 г. в областта на селското стопанство. Фондът също така ще бъдат ангажирани в кредитиране на съвместни проекти в приоритетни сектори.

Путин заяви, че в скоро време трябва да отпадне забраната за работа на турски граждани в Русия, а срокът за това руският президент нарече “чисто технически”.

Държавият глава на Русия нарече сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката “наистина стратегически.” (Турция е вторият най-голям потребител в покупките на газ от Русия).

По въпроса за Сирия, руският президент заяви, че оценява възможността за умиротворяване на областта с “внимателен оптимизъм”. Той подчерта, че ситуацията “продължава да бъде трудна, с много неясноти и много противоречия в региона, и страната”.

На свой ред, Ердоган заяви, че запазването на териториалната цялост на Сирия и Ирак е основна задача. “Ние не можем се отнасяме с търпение към разделянето на тези територии,” – каза президентът на Турция.

На въпроса за развитието на туризма Путин заяви… “Туристическият поток към Турция от Русия – това е съществен фактор в икономиката на Турция, но и за руснаците през последните години това стана важна част от живота им. Както всички знаем, самият аз многократно съм ходил на почивка в Турция, когато още не работих тук в Кремъл, и у мен от тези почивки останаха много добри и хубави чувства, останаха и хубави спомени, “- каза президентът на Руската федерация.

Турският президент покани руският си колега Владимир Путин на посещение в Истанбул.