Германия и Русия приближават позициите си

Снимка: ТАСС

Министрите на външните работи на Германия – Зигмар Габриел, и на Русия – Сергей Лавров обсъдиха сигурността в Европа и опасността от нова Студена война.

Основни теми в разговора им са били и ситуацията в Сирия, Украйна и Либия, както и отношенията между Русия и Германия, информира ТАСС.
Зигмар Габриел за първи път посети Москва в качеството си на ръководител на външнополитическото ведомство в Берлин. Срещата между двамата дипломати премина при закрити врати. Разговорите от нея двамата дипломати обобщиха на брифинг.

Русия и Германия са единодушни за необходимостта да се отстранят нарушения на примирието в Донбас, заяви Сергей Лавров. По думите му, оценките им за ситуацията се приближават в частта за необходимост от изпълнение на споразумението в “нормандския формат” (Русия, Украйна, Франция, Германия). Лавров каза още, че Русия очаква да бъде ускорена работата по “пътната карта” за прилагане на Минското споразумение.

От своя страна германският външен министър заяви, че Русия и Германия трябва да се стремят към разоръжаване. Той е притеснен както от увеличаването на броя на руските военнослужещи и оръжия на границите със страните от Балтийския регион и Полша, така и от дебатите в САЩ на тема прекомерно увеличение на военния бюджет. “Отново стоим на прага на нова надпревара във въоръжаването“, каза Габриел.

Зигмар Габриел бе приет и от президента на Руската федерация Владимир Путин. След срещата им в Кремъл Путин посочи, че общата цел на Русия и Германия е напълно нормализиране на отношенията.
Москва очаква на посещение и германския канцлер Ангела Меркел.