Планираната реч на Чавушоглу в Ротердам няма да се състои

Министерството на външните работи на Холандия разпространи официално изявление, в което оповести отказа си да подкрепи планираното посещението в страната на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

В съобщението се заявява, че “холандското правителство намира това посщение за нежелателно и няма да съдейства за неговото реализиране.” – предаде ТАСС. В допълнение, в телефонен разговор с Чавушоглу, Кундерс е отказал да се срещне с него при планираната му визита, като е посочил, че правителството няма да предостави подкрепата, която обикновено се оказва при посещение на чуждестранни дипломати.

По-рано, кметът на Ротердам, Ахмед Абуталеб, заяви пред репортери, че планираната реч на Чавушоглу няма да се състои, тъй като собствениците на конферентната зала, където трябва да се проведе събитието, са отменили решението си. “Ако те не го бяха направи, вероятно лично аз щях да отменя тази акция, тъй като тя е заплаха за обществения ред”, – заяви Абуталеб, цитиран от ТАСС.

Чавушоглу планира да направи изказване на 11 март в Ротердам в подкрепа на кампанията за промени в турската конституция, които ще дадат по-голяма власт на президента на Турция, Ердоган.