Китайската CRRC ще инвестира в българските държавни железници

Китайската корпорация за железопътен подвижен състав China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) е заявила официално намерението си да инвестира в Българските държавни железници (БДЖ).

Държавният китайски концерн идва с конкретни предложения към Българските държавни железници: да се рефинансират старите задължения на “Холдинг БДЖ” в размер на 130 млн. евро; да се финансира доставката на нови електрически и дизелови мотрисни влакове в размер на 170 млн. евро; да се инвестира в нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България.

Китайската корпорация, която е най-големият производител за железопътен подвижен състав в света, е представила на служебния министър на транспорта Христо Алексиев инвестиционно намерение с предложения за стратегическо сътрудничество, съобщиха от министерството. Следва да бъде сформирана работна група с участието на представители на МТИТС, БДЖ, CRRC и китайски финансови институции, която ще уточни при какви условия китайската компания предлага инвестициите си, срокове и други детайли.