Немският външен министър Зигмар Габриел: “В Германия трябва да се играе по правилата”

Министрите на външните работи на Германия и Турция се срещнаха днес в Берлин. Това стана на фона на обтегнатите напоследък отношения между двете страни.

“На всеки у нас е ясно, че ако иска да говори, винаги намира една страна, която се застъпва за свободата на словото, но в Германия трябва да се играе по правилата. Правилата на правото и правилата на благоприличието.”, каза Зигмар Габриел, цитира Spiegel. Изказването беше по повод обвиненията, отправени вчера към германските власти от турският му колега Мевлют Чавушоглу.

Немският външен министър призова за нормализиране на диалога между Германия и Турция, който, според него, е единственият начин да се върви към постепенно нормализиране на отношенията между двете страни.

В разговора с турския външен министър, Габриел повдигна въпроса за заловения немски кореспондент на Die Welt, Денис Юджел. Германският външен министър подчерта, че турската съдебна система трябва да спазва принципите за справедлив процес и че той смята задържането му в ареста за неуместно.

Зигмар Габриел заяви още, че сравнението с нацистите, което Ердоган направи по повод действията на германските власти е “червена линия, която не може да бъде пресичана”.

След срещата, германският външен министър заяви, че тя е била много ползотворна, но добави… “Разговорът беше труден”.