НАТО се обяви против трансформацията на Косовските сили за сигурност в редовна армия

Прищина трябва да поддържа диалога с Белград, напомниха от Алианса.

В телефонен разговор с президента Хашим Тачи и премиера Иса Мустафа, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази сериозната загриженост на Алианса във връзка с инициативата на Прищина за трансформация на Косовските сили за сигурност (КСС) в редовна армия, съобщи вестник “Политика”.

“Структурата, мандатът и мисията на КСС са под юрисдикцията на местните институции в Косово в съответствие с тяхното конституционно право. Въпреки това, ако мандатът на КСС започне да се развива както е заявено, НАТО ще трябва да преразгледа своето ниво на ангажираност, особено по отношение на изграждането на капацитет. Това е, което ясно заявих по време на посещението си в Косово през февруари и повторих в телефонен разговор, който имах днес “, каза Столтенберг.

Междувременно косовският президент Хашим Тачи заяви, че Прищина няма да се откаже от плановете за трансформация на въоръжените си сили, независимо от възраженията на международната общност, като добави че по този въпрос няма да се водят разговори с Белград.