Генерал-лейтенант Андрей Боцев пое отбраната

Снимка: БГНЕС

Преди официалната церемония по приемане на длъжността президентът Румен Радев удостои генерал-майор Боцев с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.

Новият ръководител на Българската армия обеща: “Ще направим всичко възможно да повишим бойната подготовка, да подготвим адекватни сили на реалните заплахи”.

Със свой указ на 2 март президентът Румен Радев освободи генерал-майор Андрей Илиев Боцев от длъжността командир на Сухопътни войски и го назначи за началник на отбраната на мястото на вицеадмирал Емил Ефтимов. Генерал Боцев беше предложен за този пост от служебното правителство.

До рокадата се стигна, след като началникът на отбраната ген. Константин Попов на 2 декември миналата година подаде рапорт за освобождаване от военна служба. Няколко седмици по-късно, на 21 декември, на заседание на предишния кабинет, тогавашният премиер в оставка Бойко Борисов заяви, че с военния министър по това време са се разбрали новият върховен главнокомандващ да избере началника на отбраната. Длъжността се изпълняваше временно от е зам.-началника на отбраната – вицеадмирал Емил Ефтимов.
Началникът на отбраната се назначава от президента по предложение на Министерския съвет за срок 4 години.