Франция, Германия, Италия и Испания пледират за Европа на различни скорости

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания пледират за Европа на няколко скорости. Това би позволило на някои страни-членки да напредват по-бързо от други.

Френският президент Франсоа Оланд, домакин на среща в двореца Версай край Париж, подчерта, че единство не означава еднаквост. В свое интервю от понеделник Оланд заявява, че има опасност ЕС да се разпадне, ако продължи съпротивата срещу идеята “Европа на две скорости“.

За германския канцлер Ангела Меркел Европа на различните скорости е необходимост. Според нея Европейският съюз ще си има проблеми, ако не позволи на отделни страни членки да участват в различни степени на интеграция помежду си.

Италианският премиер Джентилиони пледира за един по-интегриран Европейски съюз, но с различни нива на интеграция. Испанският му колега Рахой каза, че Испания е склонна да стигне по-далеч в интеграцията с всички, които искат да я продължат. Според него трябва да бъде приключено изграждането на банков съюз и да се задълбочи координирането на икономически политики, “за да направим икономиките си по-конкурентни”.

Лидерите на четирите най-големи икономики в еврозоната – Германия, Франция, Италия и Испания, се срещнаха късно в понеделник вечерта.

Преобладаващо у нас е мнението, че Европа на няколко скорости ще остави България в периферията.