Плевнелиев и Обама пишат президентски мемоари

След края на президентските си мандати държавните глави на България и САЩ – Росен Плевнелиев и Барак Обама, се готвят да издадат няколко книги.

Барак и Мишел Обама са подписали договори за авторство на новите си книги. Семейството вече е познато на книжния пазар, но се очаква мемоарите им да предизвикат огромен интерес. От привляклото ги издателство – Penguin Random House, не уточняват финансовите параметри за издаването на техните книги, за правата над които наддаваха няколко издателства, но според „Financial Times“ сделката е за над 60 милиона щатски долара. Това е рекордна сума за президентски мемоари. За сравнение, бившият президент Бил Клинтън спечели от мемоарите си 15 милиона долара, а предшественикът на Обама Джордж Буш – 10 милиона. „Преживяна история“ на първата дама Хилари Клинтън се нареди в списъка на бестселърите след публикуването си.

Семейство Обама планира да дари значителна част от хонорарите си за благотворителност, включително през създадената от тях фондация.

И българският президент Росен Плевнелиев подготвя за печат три книги – две на български и една на английски. В „Президент в трудни години” Плевнелиев ще извади ключови речи и послания от мандата си, а „Извадки от моя дневник” ще е личното му послание към българския народ. Основа за книгата ще са дневниците на президента, които си е водил по време на мандата си.

Своя почерк в жанра оставиха президентът два мандата Георги Първанов и предшествениците му на поста – Петър Стоянов и Желю Желев.