Отличиха достойните българи

За 15-а поредна година бяха връчени наградите “Достойните българи”. Отличените тази година са над 50.

Голямата награда получиха майката и бащата на 16-годишния Синан Мурад – Селма и Шенол Мурад.

След като детето им не успя да пребори рака, двамата дариха събраните 160 000 лв. за лечението на други трима онкоболни. Такова е било желанието на момчето, починало в началото на тази година. С 40 000 лв. семейство Мурад подпомогнаха и професионална гимназия “Цар Иван Асен Втори” в Асеновград, където е учил Синан.

Сред отличените в кампанията “Достойните българи” са също Надя Обретенова и Благой Цицелков, които заедно с Министерството на образованието върнаха в учебниците по история един забравен урок – историята на Стилияна Параскевова, която създава първообраза на българското знаме. На 3 март над 20 хиляди българи видяха знамето, изложено за първи път във Военноисторическия музей.

Отличени бяха всички достойни българи, които помогнаха на пострадалите в Хитрино; златните момичета, които извоюваха бронзов медал на Олимпиадата в Рио въпреки трагедията със съотборничката им Цвети Стоянова; актьорът от Народния театър Дарин Ангелов, който по време на спектакъла слезе от сцената, за да помогне на задушаващ се зрител; лекарят Янаки Янакиев, който помага на своите пациенти да ходят на лечение, като покрива техните разходи и други.

Инициативата е на в. “24 часа”, в партньорство с БНТ.