Мръсният въздух убива 1.7 милиона деца годишно

Снимка: BBС

1,7 милиона деца под 5-годишна възраст по света умират всяка година от мръсната околна среда, съобщава Световната здравна организация (СЗО).

Причина за отравянето на детските организми са основно замърсяването на въздуха, пасивното пушене, липсата на чиста вода и неправилна хигиена.
В доклада за детското здраве се посочва, че уврежданията могат да започнат още в утробата на майката и така предизвикват преждевременно раждане. Новородените са с повишен риск от хронични респираторни заболявания кат астма. Увеличава се и рискът от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак.

„Замърсената околна среда е смъртна опасност, особено за малките деца. Техните формиращи се органи и имунната им система, малките тела и дихателни пътища ги правят особено уязвими пред мръсния въздух и вода”, заяви генералният директор на СЗО.

От организацията отбелязват още, че най-разпространените заболявания, които водят до детска смъртност – диарията, маларията и пневмониите – може да бъдат предотвратени с подобряване на околната среда.