Вишеградската група и България искат едно качество за храните в ЕС

Страните от Вишеградската четворка поставят пред Брюксел въпроса за разликата в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа.

България също се присъединява към инициативата. Служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков ще постави въпроса на заседанието на съвета на министрите днес.

Компаниите използват различни и по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Източна Европа. Тази практика е законна в Европейския съюз, стига съставът да е изписан на етикетите. Еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурова обаче нарече практиката на големи международни марки „подвеждаща, нетърпима и несправедлива“ и обеща да направи всичко възможно да я спре.

Миналата седмица Министерството на земеделието в Словакия публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество. Оказа се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти – по-малко белтъчини, а в шоколада – по-малко какао. Словашките варианти на всички тези продукти съдържат също повече оцветители, подсладители и консерванти.
Премиерът на страната нарече това истински скандал и заяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС и ще настоява Еврокомисията незабавно да забрани тази практика.

Българската агенция по храните ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас. До момента не е правено проучване на качеството на хранителните продукти, които са произведени от международни корпорации и няма конкретни данни, които да потвърдят или да отхвърлят съмнението, че стоките, продавани у нас и на Запад, са с различно качество.