Сесията на Националния народен конгрес в Пекин беше открита с доклад на премиер Ли Къцян

В речта си китайският премиер насочи вниманието към рисковете от растящите нива на държавния дълг на Китай, което може да представлява заплаха за икономическия растеж на страната.

В доклада Ли определи целта за икономически растеж през годината на около 6,5%, което е с 0,2% по-ниско равнище в сравне с предходната година, съобщи Associated Press.

Ли обеща повече стъпки за намаляване на излишъка от производство на стомана. Това трябва да намали прекомерния китайски износ, който подбива световните цени на стомана и води до оплаквания от Вашингтон и Европа, че хиляди работни места са в опасност.

Китайският премиер обеща “равни възможности” и “справедливи правила” за частните фирми в икономиката, доминирана от държавата. Сред обявените промени са намаляване на данъците за най-малките предприятия и опростяване на процеса за регистриране на частна фирма.

Във връзка с обвиненията на бизнес среди от САЩ и Европа, че Пекин се опитва да отстрани чуждестранното присъствие от развиващите се пазари в страната, Ли заяви, че чуждите компании ще бъдат третирани наравно с китайските им колеги.

По въпроса за външната политика Ли подчерта, че Китай няма да признае каквато и да е форма на независимост на Тайван и няма да толерира никакви ходове на неговото правителство в тази насока.

Говорител на китайското министерството на финансите пък заяви пред Associated Press, че разходите за отбрана ще се увеличат със 7% през тази година и ще достигнат до 1.044 трилиона юана (151 милиарда долара).