В девет държави няма да има секции за гласуване на 26 март

В 9 държави няма да бъдат разкрити секции за гласуване на предсрочните парламентарни избори в България на 26 март.

Държавите са: Етиопия, КНДР, Монголия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Пакистан и Индонезия.
ЦИК мотивира решението си с изключително малкия брой български граждани и/или извънредно положение и непредвидима обстановка в тези държави.
Заявления са подадени само в Афганистан – две, и едно в Индонезия.

От Патриотичния фронт предложиха в списък да бъде включена и Турция, заради напрежението там през последните месеци, но предложението подкрепи само един член на ЦИК – зам.-председателя ù Мария Мусурлиева.

За предстоящите избори заявленията за гласуване в Турция са рекордно много – 19 081 при 8842 за президентските избори и около 9000 за парламентарните през 2014 г. На второ място, след южната ни съседка, по брой подадени заявления е Великобритания – 5259, а трета е Испания – с 3009 заявления. Следват САЩ, Германия, Гърция, Франция, Австрия и Италия.

Срокът за подаване на електронни заявления за гласуване в секция извън страната изтече на 28 февруари. Успешно приетите заявления за гласуване в чужбина, подадени онлайн и чрез дипломатическите и консулските представителства, са близо 45 хиляди. До 7 март от МВнР и от дипломатическите и консулските представителства трябва да бъдат обявени списъците на лицата, които имат право да гласуват в чужбина. До 9 март трябва да бъдат проведени консултациите за секционните избирателни комисии извън страната.