България чества 139 години от Освобождението

Днес е Националният празник на страната. България чества 139-ата годишнина от Освобождението.

Честит 3-ти март!

С тържествени ритуали ще бъде издигнато националното знаме. На паметници на загиналите за свободата ще бъдат поднесени венци и цветя. В храмовете ще бъде отслужена панахида за хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, пожертвали живота си за Освобождението на България.
Стотици хиляди българи се очаква да се качат на връх Шипка, където се води епичната битка по време на войната.
За първи път Националният военноисторически музей ще покаже първообраза на българското знаме.

България избира за свой национален празник датата на Санстефанския мирен договор, защото от него се правят първите стъпки към утвърждаването на суверенна държава.
За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на парламента датата бе обявена за национален празник на страната.