Над 61% от българите са се сблъсквали с “фалшиви новини”

Темата с т.нар. фалшиви новини се превръща не просто в основен проблем, но и в нещо обичайно и очаквано. Това е още един елемент на недоверие в публичната среда, посочват от “Галъп”.

Агенцията представи резултатите от експресен телефонен сондаж сред 805 пълнолетни българи, проведен със самостоятелно финансиране от страна на „Галъп интернешънъл“ на 27 и 28 февруари.

61,1% от запитаните твърдят, че в последната една година са попадали на новина, която смятат за фалшива. Това са близо 3 милиона и 300 хиляди души.

С разрастването на социалните мрежи и възможността всеки да създава и разпространява непотвърдено, непроверено и невярно съдържание, тенденцията за бързо и неконтролируемо разпространение на така наречените фалшиви новини е все по-голяма. Днес фалшивите новини и дигиталната дезинформация са същинска индустрия. Clickbait (провокативно, често неистинско съдържание, чиято единствена цел е да привлича внимание и трафик на потребители) сайтовете произвеждат измами, за да печелят пари от реклами, докато крайни в политическите си възгледи сайтове разпространяват слухове и конспиративни теории, за да повлияят на общественото мнение.

През есента на 2016 година компанията „Гугъл“ представи своята услуга, която позволява на потребителите да проверяват дали това, което четат, е вярно или не. Сега, освен досегашните „тагове“ в статиите на Google News, като „В дълбочина“, „Уикипедия“ и други, вече има и бутон „Fact check“, който помага при определянето на това дали дадената новина е фактологически вярна.