Лондонски политици защитиха правата на работниците от ЕС на Острова

Работниците от Европейския съюз (ЕС) са “живителната сила“ на Лондон и сектори като здравеопазването и строителството изцяло разчитат на тях.

Това заявиха политици от британската столица, коментирайки последиците от Брекзит, цитирани от Ройтерс. Според тях на тези работници трябва да им бъде гарантирано правото да останат във Великобритания.

Икономическата комисия към Съвета на Лондон обяви, че 13 процента от 5-те милиона работни места в британската столица, или 600 000 от тях, са заети от работници, родени в страни от ЕС. Най-силно е тяхното присъствие, около една трета, в сектори като жилищното настаняване, хранително-вкусовата промишленост и строителството.

Според представители на Британската търговска камара Брекзит трябва да бъде забавен, ако не бъде постигнато търговско споразумение с ЕС преди края на двугодишния преговорен процес. Британската търговска камара освен това иска бизнесът да може да продължава да наема квалифицирани и неквалифицирани работници от ЕС и след като Великобритания напусне организацията.

В същото време Камарата на лордовете в британския парламент подкрепи предложението на опозиционната Лейбъристка партия да бъде задължено правителството да гарантира правата на трите милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, след като страната престане да бъде член на ЕС. Поправката изисква от правителството в течение на три месеца от задействането на член 50 от Лисабонския договор /стартиращ процедурата по излизане от ЕС/ да внесе предложения за защита на европейските граждани във Великобритания.
Текстът ще бъде върнат в Камарата на общините, долната камара на парламента. Депутатите, които одобриха законопроекта на 9 февруари без никакви поправки, ще трябва отново да го разгледат и да решат дали са съгласни или не с членовете на горната камара.