Всеки втори българин е убеден, че безплатното саниране на блоковете е нечестно

Всеки втори българин е убеден, че безплатното саниране на блоковете е нечестно, показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“.


Проучването е направено на 27 и 28 февруари, сред 805 пълнолетни българи, със самостоятелно финансиране от страна на агенцията.

Резултатите показват, че мнозинството от българите са добре запознати с програмата за саниране – 90,2% от запитаните твърдят, че са чували за нея. 51,8% от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове, а 39,9% се съгласяват с крайното твърдение „санирането е голяма кражба“. 49,5% от запознатите със санирането смятат, че то не е честно, 30,8% са на обратното мнение.

Според социолозите очевидно санирането се възприема добре по принцип, но детайлите му събуждат немалко недоволство, което идва от факта, че само малка част от българите могат да се възползват от него. Голямо влияние оказват и подозренията в корупция.

Основните проблеми с програмата са неясните сметки, които са разпръснати между МРРБ, Българска банка за развитие и общините, което прави програмата не особено прозрачна. Наред с това – оплаквания от качеството на работата.

През януари, преди да бъде разпуснат, парламентът гласува увеличаване на парите за саниране от 1 млрд.лв. на 2 млрд. лв. През февруари, служебният кабинет увери, че парите ще стигнат за всички сключени договори за целево финансиране, които са за 2022 сгради.

По изчисления на Mediapool, заложените по програмата 2 млрд. лв., които всички данъкоплатци ще трябва да платят в следващите 2-3 години, са планирани да стигнат за жилищата на 340 705 души (общо 2020 сгради), което обхваща около 5% от населението на България и към 4% от жилищата. Тоест “безплатното” саниране е програма, по която с парите на всички данъкоплатци се осигурява благото на едва 5% от хората.