Сакскобургготски пред ТАСС: Ще се радвам отново да се срещнем с Путин

Снимка: ТАСС

Проблемите винаги са временни и конюнктурни, но в отношенията между България и Русия трябва да се търси реалното, прагматичното и полезното.

Това каза в интервю за ТАСС Симеон Сакскобургготски, бивш министър-председател на България в периода 2001-2005 година. Той припомни срещата си с Владимир Путин през 2002 година и допълни, че би се радвал при възможност да се види с него отново.

Който е живял дълго и е видял много, счита, че е изключително положителен факт включването на Москва в решаването на проблемите в Близкия Изток, каза още Сакскобургготски.

Според него Европа няма алтернатива извън ЕС.
“Аз съм европеец. Уверен съм, че ЕС е единствената възможност на Европа да бъде сериозен икономически играч и световен политически фактор.” – каза Сакскобургготски. Той обаче е категоричен, че европейските санкции срещу Русия са по-скоро негативни за страните от ЕС, не за Руската федерация.
Сакскобургготски смята, че педизвикателства като Brexit ще доведат до положителни промени.

Що се отнася до предстоящите парламентарни избори у нас, Симеон Сакскобургготски е на мнение, че на България е нужна максимално широка коалиция, която да може да отчете желанието на възможно най-голям брой избиратели.