Македонският президент отказа да връчи мандат за съставяне на правителство

Македонският президент Георге Иванов заяви, че няма да даде мандат за съставяне на правителство на нито една коалиция, докато съществува платформа, “наложена от чужда държава”, с която се поставя в опасност суверенитетът на държавата.

Това съобщи македонското електронно издание “Дневник”.

Партиите на етническите албанци в Македония подкрепят правителство на лидера на социалдемократите Зоран Заев. Платформата им, която те поставят като условие за участие в управляваща коалиция, е “изработена с посредничеството на премиер от друга държава”, посочи Иванов, визирайки албанския министър-председател Еди Рама. По думите на македонския президент, платформата излиза от рамките на Охридското споразумение, сложило край на етническия конфликт в Македония през 2001 година.

Албанските партии поискаха въвеждането на албанския език като официален в Македония, както и други привилегии за албанското малцинство. Това предизвика протести в няколко града в страната.

Никой няма да си играе с бъдещето на държавата, каза Заев, цитиран от “Дневник”. Той призова гражданите да не се подават на провокации.
Иванов не трябва да отрича волята на мнозинството, допълни той.