Чудомирови празници – 25 март – 1 април

„Училище за карикатура“, под ръководството на карикатуристите Дечко Николов и Николай Фитков, и завръщане на поетичния конкурс „Магията любов“ са две от изненадите, които подготвя фондация „Чудомир“ за традиционните празници на културата в Казанлък.


Интересна проява в тазгодишното честване на Чудомир е националното четене на автора в българските училища.

Чудомировите празници представят 6 театрални спектакъла във фестивала „Комедийния хит на сезона“. Зрителите ще видят “Секс за първи път“ на Театър „Сълза и смях“, „Господин „Милионерът“ на казанлъшкия театър “Любомир Кабакчиев”, постановки на Сатиричния театър и Сфумато. Мариус Куркински гостува с авторския моноспектакъл „Черното пиле“.

В програмата са включени още изложби, детски постановки, концерти, премиери на книги, творчески работилници, научна конференция “Чудомир и нашето съвремие“.

Празниците традиционно се провежда от рождения ден на Чудомир, 25 март, до Деня на шегата – 1 април.

Чудомир (псевд. на Димитър Христов Чорбаджийски) е роден на 25.03.1890 г. в с. Турия, Старозагорска област. Завършва Държавното художествено-индустриално училище в София (1913). Освен на карикатури, той е автор на римувани злободневки, фейлетони, разкази, епиграми. Кратките хумористични разкази на Чудомир го правят изключително популярен.
Освен като писател и художник, Чудомир оставя име и като изследовател краевед, с изключителни приноси за музейното и читалищното дело.