Отбелязваме Световния ден за борба с редките болести

29 февруари е Световен ден на редките болести. По традиция, когато годината не е високосна, денят се отбелязва в цял свят на 28 февруари.

Традиционно и тази година той ще бъде честван в над 100 страни от всички континенти. В България денят ще бъде отбелязан едновременно в 17 града. В небето ще полетят разноцветни балони, символизиращи редките болести. Тази година денят ще премине под мотото “Редките заболявания нямат граници”.

Редките болести може най-общо да се дефинират като патологични състояния с ниска заболеваемост и болестност. В страните членки на Европейският съюз едно заболяване се смята за рядко, когато засяга по-малко от 1 на 2000 граждани.

В света са познати повече от 7 хиляди заболявания, а от тях 137 са регистрирани в България. Само 5% от познатите редки болести са лечими.
Около 60 млн. души в цял свят страдат от редки заболявания. За Европа броят им е над 25 млн. души, като много от тях са деца. Около 400 хиляди са българите с редки заболявания, според статистика на Световната здравна организация към 2015 година. Списъкът с редки заболявания в България се актуализира текущо.