Филм за Ердоган тръгва по кината в Турция и някои европейски градове

Турция празнува 63-тия рожден ден на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган с прожекцията на филма “Водач”, посветен на неговия живот.

Гала-прожекцията бе на 25 февруари в Истанбул, а от 3 март филмът тръгва в киносалоните в страната и в някои европейски страни, сред които Германия, Австрия, Белгия, Италия, Франция.

Прожекциите съвпадат с кампанията за предстоящия през април референдум, на който народът е призован да реши дали да разшири правомощията на президентската институция.

“Reis”, както е турското име на филма, е първата екранизирана биография на Ердоган. Лентата е заснета с бюджет от осем милиона долара и е дебют на продуцентска къща “Kafkasor Film Academy”. Режисьор на продукцията е Хюдаверди Явуз, а главните роли се изпълняват от Реха Бейоглу в ролята на Ердоган и Йозлем Балджъ в ролята на съпругата му Емине. Сюжетът обхваща детските години на Ердоган и продължава до периода, в който той е кмет на Истанбул. Политическият му живот в по-ново време не е засегнат, но се очаква да бъде претворен в евентуално продължение на филма.