Зоран Заев ще съставя ново македонско правителство

Лидерът на Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев получи мандат за съставяне на новото македонско правителство.

За първи път след близо 11 години имаме възможност да сформираме реформаторско правителство, чийто основен приоритет ще бъдат интересите на гражданите на Македония, заяви в петък, 25 февруари, Зоран Заев, след като ръководството на партията го определи за мандатоносител.

Заев започва разговори с политическите партии, които имат спечелени депутатски места в новия парламент на Македония.
От Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети заявиха, че партията ще даде подписите си за сформиране на правителство на СДСМ на Зоран Заев.
Преговорите за коалиция тепърва предстоят, посочи говорителят на ДСИ Буяр Османи. Партията е предложила подписите на 10 свои депутати в подкрепа на СДСМ. ДСИ ще продължава с преговорите дали да стане част от новото правителство, или да се оттегли в опозиция. Окончателното решение ще бъде обявено в понеделник.

В същото време в почти всички по-големи градове на Македония се проведоха протести по призив на ВМРО-ДПМНЕ. Според партията на Груевски “в името на властта Заев е готов да унищожи Република Македония и да я превърне във федерация, да наруши Конституцията и да въведе албанския като втори официален език”.