Из “мемоарите” на един полицай

По предложение на служебното правителство, президентът Румен Радев освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Георги Костов. Това е поредната кадрова смяна, която временният кабинет предприема.


Причината е, че Костов е упражнявал натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, които са били принуждавани да напуснат работа или са били понижавани в длъжност, уточни служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Вече бившият главен секретар отвърна на удара с удар. На свой ред той обвини премиера Огнян Герджиков и министъра на вътрешните работи Пламен Узунов в натиск да напусне.
В по-кратък от минута разговор премиерът заявил на главния секретар, че ако не подаде оставка по собствено желание, ще се стартира процедура по дискредитирането му. Костов отказал. И тази процедура беше стартирана седмица по-късно, добави той.

По думите му твърденията, че е оказвал натиск върху петима полицейски служители в периода 2015-2016 г., са пълен абсурд.
За случая е сезирал прокуратурата. Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова обаче обяви, че в сигнала на Костов има само твърдения, но не и доказателства.
Герджиков категорично отрече да е заплашвал Георги Костов.

Костов хвърли още камъни в градината на новия силов министър като заяви, че преди време Пламен Узунов е напуснал системата на МВР заради произведен управленски гаф, който довел до влошаване репутацията на МВР.

След като вече не е полицай номер едно, Георги Костов може да напише мемоари.