В Белия дом се състоя брифинг, който бе окачествен като “безпрецедентен”

Прессекретарят на Белия дом, Шон Спейсър, проведе брифинг, на който бяха допуснати само избрана част журналисти. 

На срещата в петък, 24 февруари, която протече в кабинета на прессекретаря, не бяха допуснати и камери с мотива, че не всичко, което се прави трябва да бъде предавано по телевизията.

Сред репортерите, които не бяха допуснати до срещата имаше представители на CNN, New York Times, Politiko, Los Angeles Times. На тях беше предложено да изчакат официалната стенограма, която трябва да бъде разпространена след края на брифинга.

Американските медии, чиито кореспонденти не бяха допуснати до брифинга разкритикуваха остро това решение. “Нищо подобно не се е случвало в Белия дом през цялото това време, в което сме отразявали работата на различните администрации от различни партии.”, заяви главният редактор на “Ню Йорк таймс”, Дийн Бекит, съобщи ТАСС.

В официално изявление CNN нарече случилото се “неприемлива стъпка”. “По всичко личи, че така те отвръщат, когато съобщаваш факти, които не им допадат.”, се подчертава в документа.

Журналисти от “Associated Press” и списание “TIME”, които бяха сред поканените, отказаха да посетят брифинга в знак на протест против решението на администрацията на Белия дом. “AP счита, че обществото трябва да има колкото се може по-голям достъп до президента.”, се казва в изявление на Associated Press.

Пред ТАСС, от пресслужбата на Белия дом са заявили, че въведената мярка няма да бъде постоянна.

По-рано, по време на годишния консервативен форум, който се провежда в предградие на Вашингтон, Доналд Тръмп заяви, че се бори за правдоподобно отразяване на събитията и подчерта, че счита “фалшивите новини” за “враг на американския народ”. В тази връзка той даде пример с телевизия CNN, като я нарече “Клинтънова новинарска мрежа”.

Американският президент отново заяви, че може спокойно да приеме негативните публикации и критиките за себе си, ако те се основават на истината. “Разбира се, че харесвам хубавите публикации – каза още Тръмп, но те са много малко”.