Американците отново протестират с “1984” на Джордж Оруел

90 кина в 74 града в САЩ организират на 4 април 2017 специални прожекции на филма “1984” по едноименния роман на Джордж Оруел, съобщи entertainment.ie.

Датата е избрана специално, защото на този ден главният герой Уинстън Смит започва своя бунт срещу Големия брат.
Филмът е заснет през 1984 г. от режисьора Майкъл Редфорд. В главните роли са Джон Хърт, Ричард Бъртън и Сузана Хамилтън.

Организатор е United States Of Cinema, а целта – протест срещу президента Доналд Тръмп.
Организаторите призовават за отстояване на основните демократични ценности: свобода на словото, уважение на човешките права и търсене на истината: “Искаме да припомним на зрителите, че няма такова нещо като “алтернативни факти” и че истината и основните ни свободи са нападнати”.

Книгата “1984” преживява търговски успех в САЩ през 2013 година, след разкрития за създадената от правителството гигантска програма за електронно следене. В най-голямата онлайн книжарница – “Амазон”, изданието е в топ пет на най-бързите поръчки.
Разкритията, че американското разузнаване следи телефонните разговори и интернет комуникациите на милиони хора предизвика огромен обществен отзвук в САЩ. Правозащитни организации и обикновени американци приеха това като посегателство върху гражданските им права и личен живот.

Романът на Оруел, писан през 1948 г., е преведен на повече от 65 езика, от него са продадени милиони копия по целия свят. Първият превод на антиутопията на български език е на Петър Увалиев, който го адаптира за радиотеатър. Драматизацията е излъчена в цяла поредица по българската емисия на радио Би Би Си през пролетта и лятото на 1984 година.

Джордж Оруел е артистичният псевдоним на Ерик Артър Блеър, роден през 1903 г. в Мотихари, Индия, тогава британска колония.