На старта днес са 22 партии и коалиции и 21 независими кандидати. А на финала на 26 март?

В битката за парламента се включиха 13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидати за народни представители. Колко от тях ще влязат в Народното събрание ще решат избирателите на 26 март.

Според данни от национално проучване на изследователски център “Тренд”, проведено в средата на януари, в новия парламент ще влязат пет партии: ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля” на Веселин Марешки. ГЕРБ остава първа политическа партия с 32,2% пред БСП с минимална преднина от почти 3%. Обединените патриоти запазват инерцията си от президентските избори и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8%.

За първи път социологическо изследване показа преднина на БСП пред ГЕРБ, макар и минимална. При телефонен сондаж на “Галъп интернешънъл“, проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна, социалистите събират близо 29% подкрепа, а ГЕРБ – малко под 28%.
По-рано “Алфа Рисърч” публикува данни, според които ГЕРБ събира 32.6% доверие, а БСП – 28.8 на сто.
Двете агенции се доближават в прогнозите си за състава на следващия парламент.
Според “Галъп”, в парламента попадат 5+1 формации: БСП, ГЕРБ, Обединените патриоти (11.9%), ДПС (8.2%), “Воля” на Марешки (7.7%), а със сериозни изгледи да мине бариерата е Реформаторският блок (4.3%).
Резултатите от проучването на агенция “Алфа Рисърч” показват, че в парламента биха седнали депутати на ГЕРБ, БСП, “Обединени патриоти”, ДПС и “Воля.