Токсичната реторика на политиците създава разединен и опасен свят

Речта на омразата по света достига нива, невиждани от 30-те години на миналия век.
Това се посочва в годишния доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ за състоянието на човешките права по света.


Тази “токсична“ риторика е направила света по-опасно и „по-мрачно“ място, допълват от организацията. Посочват се случаи на нарушенията на правата на човека в 159 държави през изминалата 2016 г.
Докладът е публикуван на страницата на Amnesty International.

“Политиците безсрамно и активно легитимират всякакъв род пропита с ненавист риторика и политики, основаващи се на идентичността на хората – расизъм, омраза към жените и хомофобия. Първата мишена са бежанците и ако това продължи през 2017 година, други ще се озоват също в позицията на атакувани“, се казва в доклада.

Упреците на организацията са насочени към американския президент Доналд Тръмп заради затварянето на границите на САЩ за гражданите на седем държави и “незаконното и безотговорно“ споразумение между ЕС и Турция, позволяващо да се изпращат кандидати за убежище обратно в Турция.
Поименно са споменати още унгарският президент Виктор Орбан, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и филипинския президент Родриго Дутерте. Те са определени като лидери, които “със своите слова преследват безмилостно цели групи от обществото, нарочват ги за изкупителни жертви и разпространяват идеята, че някои хора са по-малко човечни от другите“.

Организацията критикува и четири от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН – Великобритания, Франция, Русия и САЩ, че активно подкрепят сили, отговорни за нарушения на правата на човека в продължаващите конфликти в Сирия, Йемен, Либия и Ирак.
Други бликоизточни страни, в това число Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, са критикувани, че не организират справедливи процеси за хора, обвинявани във връзка с националната сигурност и с тероризма.