2/3 от бизнеса недоволства от качеството на служителите с висше образование

61% от работодателите у нас не са доволни от служителите си с висше образование и смятат, че те имат нужда от допълнителни знания. 17% пък са категорични, че студентите изобщо не са подготвени за работа.


Това показва електронно анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата, направено между 31 януари и 3 февруари т.г.
Доволните от образованието на висшистите у нас тази са едва 22%.

Сред основните пропуски, посочвани от работодателите, са: липсата на професионални умения, неумението за работа в екип, недостатъчни езикови знания и предприемаческо мислене. Ръководителите на фирма смятат още, че младите служители нямат базисни икономически знания, практически познания, както и умения да се прави връзка между теория и практика.
Едва 8% от бизнеса е случил на добре подготвени кадри, които не е било нужно да обучава допълнително, показва още проучването.

За да се справят с кадровата криза, работодателите настояват за реална връзка между образование и практика, както и за външно анонимно оценяване, тъй като смятат, че оценките не отговарят на придобитите знания.

Данните от анкетата показват още, че бъдещето е на “технологичното” образование. Над 70% от анкетираните прогнозират, че през следващите 5-10 години ще са им необходими специалисти, завършили техническо образование, а 35% – хора с икономически профил. Бизнесът изпитва основно недостиг от квалифицирани кадри, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика и компютърна и комуникационна техника. Липсват също средни изпълнителски кадри като стругари, фрезисти, шлайфисти, монтьори и др., които не могат да бъдат компенсирани от назначаването на инженери.