България остава без еврокомисар поне до април

На този етап служебното правителство няма да номинира кандидат за еврокомисар, но в един следващ момент може да излъчи. Това стана ясно от думите на служебния премиер Огнян Герджиков.

Дали новият български еврокомисар не трябва да бъде посочен от сегашното служебно правителство проф. Герджиков е обсъдил с президента Румен Радев.
“Много деликатен въпрос, всяко решение е грешно”, коментира той.
От една страна, посочи Герджиков, еврокомисарят е партийно назначение, а служебното правителство не е партийно правителство, следователно е неуместно точно то да направи такова назначение.
Такъв еврокомисар, дори да се намери идеалната фигура, къде ще отиде в Европарламента – в ЕНП ли ще отиде, в ПЕС ли ще отиде, при либералите ли ще отиде – след като той е неутрален.”, коментира той в понеделник, в ефира на Нова телевизия.
От друга страна, ако служебното правителство не излъчи кандидат, очертава се България да няма еврокомисар в продължение на месеци. Това на ЕК не й пречи, обаче на нас ни пречи. – коментира проф. Герджиков.
Само ако след изборите политическите партии не са в състояние да сформират правителство и съответно – да има единно решение за кандидата ни за еврокомисар, тогава би могло служебното правителство да излъчи кандидат, уточни в интервю за “Дневник” служебният вицепремиер Деница Златева. Това, по думите й, не е промяна в принципната позиция, че не е работа на служебното правителство да излъчва еврокомисар.