Влиза в сила новото примирие в Украйна

От днес влиза в сила новото споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, договорено от външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна по време на Мюнхенската конференция за сигурност.

Сблъсъците трябва да бъдат прекратени и да бъде оттеглено тежкото въоръжение от фронтовата линия. Очаква се достъп до размирните райони да получат конвои с хуманитарна помощ. Първите дипломати на Нормандската четворка призоваха блокадата на железопътните линии в района да бъде свалена.

Междувременно депутатът от Върховната Рада на Украйна Андрей Артеменко потвърди наличието на план за възстановяване на отношенията Русия – Украйна, за който по-рано писа New York Times. В интервю за Страна.ua той посочи, че в съставянето на документа са участвали няколко десетки депутати .
Американският всекидневник пише, че планът бил предаден на президента от неговия личен адвокат Майкъл Коен. Седмица преди президентският съветник по националната сигурност Майкъл Флин да бъде уволнен, в кабинета му на ръка бил доставен запечатан плик с този план, съдържащ и начина, по който Тръмп може да уреди вдигането на санкциите срещу Русия.

Предложението съдържа нещо повече от план за мир.
Планът предвиждал изтегляне на всички руски войски от Източна Украйна. След това украинците трябва да решат с референдум дали полуостров Крим да бъде даден на изплащане на Русия за 50 или 100 години.

Киев реагира възмутено на тази инициатива. Украинският посланик в САЩ Валерий Чали отхвърли подобни идеи, наричайки ги “грубо нарушение на украинската конституция”. Той посочи, че Артьоменко не е упълномощаван да представя никакви алтернативни планове за мир от името на Украйна.

Опозиционният депутат Андрий Артьоменко, твърди още, че разполага с доказателства, уличаващи президента Петро Порошенко в корупция, с явно намерение да го свали от власт.

От петък насам се отбелязва годишнина от събитията на Майдана през 2014 година.