144 години от обесването на Васил Левски

“Обесването на Васил Левски,” худ. Борис Ангелушев

Навършват се 144 години от гибелта на Васил Левски.
В цялата страна ще се проведат възпоменателни церемонни в памет на Левски, обесен на 18 февруари 1873 г. в покрайнините на София.

Васил Иванов Кунчев, наричан още Левски, Дякона и Апостола, вярвал в силите на българите сами да извоюват своята свобода. Проповядва идеята за „свята и чиста република“, за общество и държава, в която всички „да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът – в България, Тракия, Македония“.

Денят започва с отслужването на панахиди в памет на Апостола и ще продължи с различни събития, посветени на живота и делото му.
В София ще се проведе традиционното литийно шествие до паметника на Апостола, където ще е кулминацията на честванията. Церемонията е от 18.00 часа. Ще бъдат поднесени венци и цветя от всички държавни институции и граждани.
144-ата годишнина от гибелта на Апостола в родния му град Карлово ще бъде отбелязана с митинг-поклонение на площад “Васил Левски”, шествие до родната му къща и поклонение на гроба на майката му – Гина Кунчева.
В Ловеч проявите започват с традиционния поход “По стъпките на Апостола” до Къкринското ханче – мястото, където е заловен. Там ще се проведе историческа възстановка на клетва на комитетски дейци.
От 18 часа е гражданското поклонение пред паметника на Апостола в града. Ловчанският митрополт Гавриил ще води националното възпоменателно факелно шествие „144 години безсмъртие“, което ще тръгне от катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, ще премине през стария квартал „Вароша“, където Левски е създал първия революционен комитет и ще завърши пред паметника на Апостола.

Събитията по повод 144-ата годишнина от обесването на Левски продължават и в следващите дни.