Путин призна паспортите и личните документи на гражданите на ДНР и ЛНР

Президентът Владимир Путин подписа указ, с който признава за валидни на територията на Русия паспортите на Донецка и Луганска народни републики.

Решението ще позволи на гражданите на ДНР и ЛНР безпрепятствено да влизат в Русия.
Пизнаването на документите е “временно, за периода до политическото уреждане на ситуацията в отделни райони на Донецка и Луганска области на Украйна на основата на Минските споразумения”. В текста се уточнява още, че става дума не само за паспортите, но и за лични документи като свидетелства за раждане, за образование, за сключване и разтрогване на брак, за смяна на името, регистрация на траспортни средства, фактически действащи на територията на ДНР и ЛНР.

В Донецк приветстваха решението на руските власти. „Много сме признателни на Русия за тази стъпка”, заяви представителят на Донецката народна република Денис Пушилин. По думите му, „Украйна е направила всичко по силите си, за да лиши жителите на Донбас от колкото се може права”.
Лидерът на ЛНР Игор Плотницкий направи официално изявление, в което каза: “Днес, 18 февруари 2017 година, президентът на Руската федерация Владимир Путин прие съдбовно решение – подписа Указа „За признаване на документите, издадени на гражданите на Украйна и лицата без гражданство, живеещи на териториите на отделните райони на Донецка и Луганска области на Украйна”.
Това е поредното доказателство за това, че републиката се е състояла като държава.”

Решението на Русия да признае документите, издавани от местните власти в ДНР и ЛНР, е поредното доказателство за „руската окупация и нарушаване на нормите на международното право”, заяви украинският президент Петро Порошенко.
С подписването на указа руският президент Влаидмир Путин юридически призна републиките и напусна минския процес, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Александр Турчинов.

Междувременно в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността стана ясно, че е постигнато ново споразумение за примирие в Донбас. Напредък в реализирането на минските споразумения обаче няма.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че на срещата на външните министри на Русия, Германия, Украйна и Франция не е постигнат прогрес. Но страните са съгласували въвеждането от 20 февруари на режим на прекратяване на огъня в Донбас.