Президентът Радев проведе редица разговори с европейските лидери

Президентът Румен Радев, който представя България на Мюнхенската конференция за сигурността, проведе редица срещи в рамките на форума.

На срещата му с първия дипломат на Евросъюза Федерика Могерини и с еврокомисаря Йоханес Хан са били обсъдени актуални проблеми на миграционната криза и отражението й върху България.

От полския си колега Анджей Дуда Радев получи уверения, че Полша подкрепя позицията на България за запазване на Кохезионната политика след 2020 г. Двамата посочиха ключовото значение на енергийната диверсификация за Източна Европа и алтернативните доставки.

България и Хърватия споделят сходни позиции по редица ключови теми от европейския дневен ред и ще задълбочат двустранния диалог по отношение на миграцията, ускоряването на икономическия растеж и политиката на разширяване на Европейския съюз. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович.

Радев имаше срещи и с държавните глави на Естония и Азербайджан. Той беше поканен и на работна среща по актуални въпроси на сигурността с участието на американски сенатори, висши военни и представители на деловите среди.

В петък, по време на конференция президентът Радев призова международната общност да се обедини в изработването на дългосрочна стратегия за справяне с бежанската и миграционната криза.
Съществуващите регламенти не предлагат устойчиво решение както на причините за миграционните процеси, така и за интеграцията на бежанците, коментира Радев. За да има успех бъдеща обща стратегия по миграционната криза, трябва да си отговорим на въпроса – Какво е истинска интеграция и как се постига? Когато идваш в дадена държава трябва да спазваш правилата й. Да се интегрираш успешно в дадено общество предполага да приемеш наложените в него ценности, освен запазването на своите. – допълни държавният глава.