Отношенията с Русия – акцент в дневния ред на Мюнхенската конференция

 

Снимка: Reuters

Един от най-авторитетните форуми – Мюнхенската конференция за сигурността, посрещна световни лидери и експерти, които да обсъдят предизвикателствата пред Европа.

Във форума участва и българският президент РуменРадев.

Тази година събитието се разглежда като първа възможност Вашингтон да заяви ясната си позиция по ключови външнополитически въпроси. Сред тях е и подобряването на отношенията с Русия, въпреки продължаващата криза в Украйна.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че Европа и НАТО имат пълната подкрепа на САЩ. “Бъдете сигурни, че президентът Тръмп и нашите хора са наистина посветени на трансатлантическия съюз”, каза той. Пенс допълни, че САЩ няма да отстъпи в борбата за мир между Киев и Москва.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление, че Европа не е успяла да постигне стабилна връзка с Русия.
“След края на Студената война международната общност не успя да установи стабилни отношения с Русия.” – каза Меркел.
“Аз няма да се откажа от търсенето на начин за по-добри отношения с Русия, въпреки нашите различни мнения по много въпроси,” допълни тя.

“Съдейки по някои изказвания, направени в рамките на Международната конференция по сигурността в Мюнхен, Студената война не е приключила”, заяви от своя страна министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Той посочи, че Русия, както и Европейският съюз, има интерес от цялостното изпълнение на Mинските споразумения. А по отношение на санкциите Лавров заяви: “Аз вече казах колко нелогично и изкуствено звучи формулата, че Минските договорености трябва да бъдат изпълнени от Русия и тогава Европейският съюз ще свали санкциите. Ние също искаме Минските споразумения да се прилагат и няма да отменим санкциите си срещу блока, докато те не бъдат изпълнени“.